СБУ заблокувала один з рахунків Януковича на 110 мільйонів

грицак 2307

Cпівробітники Служби безпеки України заблокували в Державній казначейській службі 110 мільйонів гривень, що призначалися ТОВ “МАКО – Трейдінг”, власником якого є Олександр Янукович. Правоохоронці встановили, що до казначейської служби надійшло доручення Мінюсту України щодо перерахування цієї суми на рахунки ТОВ “МАКО – Трейдінг”. За рішенням суду 110 мільйонів були списані Державною виконавчою службою з рахунків ПАТ “Арселор Міттал Кривий Ріг” на користь структури Олександра Януковича, яка звернулася з позовом щодо стягнення боргу. Співробітники спецслужби оперативно заблокували фінансові операції ТОВ “МАКО – Трейдінг” у Держказначействі. Служба безпеки поінформувала Генпрокуратуру для накладення арешту на заблоковані кошти.

growi

Втім, викорінення корупції і хабарництва залишається головним пріоритетом в роботі української спецслужби. «СБУ… продовжить безкомпромісну боротьбу з корупцією, в тому числі й серед правоохоронців, яку б посаду вони не займали»,- заявив, коментуючи останню безпрецедентну хвилю корупційних викриттів, голова спецслужби генерал Василь Грицак, у черговий раз продемонструвавши, що його слова не розходяться із ділом.

Зокрема, як повідомляє офіційний сайт Служби, СБУ спільно з Генпрокуратурою затримали на хабарі працівника прокуратури одного з районів Львівської області. Зловмисник вимагав у мешканця регіону три тисячі доларів за зміну кваліфікації правопорушення, в якому той підозрювався. Прокурора затримано під час отримання частини хабара – тисячі доларів США. А напередодні, Служба безпеки України спільно з прокуратурою та внутрішньою безпекою МВС затримала на хабарі старшого слідчого дніпропетровського міського управління міліції. Підполковник вимагав 45 тисяч гривень від раніше судимої особи за підготовку документів для зняття її з відповідного обліку та «погашення» судимості.
Крім того, на Харківщині СБУ припинила діяльність конвертаційного центру, що використовувався для фінансування терористичної діяльності «ЛНР». Мешканці Луганської області, які тимчасово проживають у Харкові, використовували реквізити та банківські рахунки створених ними комерційних фірм для незаконного переведення коштів у готівку.
Зловмисники перераховували кошти на рахунки фіктивних підприємств і потім отримували гроші у банківських відділеннях Харкова. Кур’єри, які юридично виступали директорами фіктивних структур, отримували готівку через платіжні картки та за допомогою чекових книжок. Готівка накопичувалася в офісних приміщеннях, після чого переправлялася до Луганської області на території, підконтрольні незаконним збройним формуванням.
Під час проведення обшуків у зловмисників вилучено понад три мільйони гривень, велику кількість платіжних карток різних банків, чекові книжки, податкові накладні на суму близько 1,5 мільйона гривень, записи з відмітками відсоткових ставок від конвертаційних оборудок, установчу документацію фіктивних підприємств, угоди та печатки фірм з ознаками фіктивності. Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 258-5 (фінансування тероризму) Кримінального кодексу України.