З непідконтрольних територій Донбасу вперше передали засуджених

засуджен (1)

8 липня відбулася передача перших дев’яти українських засуджених з непідконтрольної уряду України території Донецької області.
Передача засуджених здійснювалася за ініціативи Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської.
Як саме відбувався процес передачі засуджених та що чекає на них далі, прокоментував Центру інформації про права людини представник Уповноваженого з питань реалізації національного превентивного механізму Юрій Бєлоусов.
Передача засуджених відбулася за участю самого Бєлоусова, а також представника Уповноваженого з питань зв’язків із громадськістю Михайла Чаплиги та виконавчого директора Асоціації УМДПЛ Вадима Пивоварова.
“Це були кількамісячні перемовини, ґрунтовна підготовка. Зараз воно ніби так швидко, просто і чудово відбулося. А насправді кілька місяців йшла підготовча робота з боку Офісу Омбудсмана, намагання встановити контактних осіб з іншого боку. Самі ми контакт не встановлювали, ми просили моніторингову місію ООН відвідати “ДНР” та “ЛНР”, поспілкуватися з керівництвом цих так званих республік. Це вдалося. Представники місії ООН повідомили, що “там” є бажання передавати засуджених. З нашого боку ми інформували відповідні структури. Потайки нічого не відбувалося. З листопада минулого року, коли був підписаний указ президента, який зобов’язував вжити негайних заходів щодо евакуації, Міністерство юстиції жодних заходів не вжило. Тому ми почали самотужки вирішувати цю проблему”, – розповідає Юрій Бєлоусов.
На державному рівні, як зазначає представник омбудсмана, він не бачить жодної зацікавленості у вирішенні цієї проблеми.